Schaatser Jadeja uit India traint voor Olympische Spelen

UTRECHT – Hij was nationaal kampioen inline-skaten in India, maar in 2008 stond Vishwaraj Jadeja pas voor het eerst op ijs. Nu traint hij dagelijks in Utrecht met coach Wim Nieuwenhuizen om zich klaar te stomen voor de Olympische Spelen.

Vishwaraj Jadeja was kampioen inline-skaten in India en daarmee had hij in zijn land de top bereikt. ,,Ik wilde meer. Inline-skaten kun je niet op Olympisch niveau en schaatsen kan in India niet. Daarom wilde ik naar Europa om te gaan schaatsen,” vertelt de 27-jarige Jadeja, die in Utrecht woont. Ondanks zijn desinteresse in computers, greep hij in 2008 een beurs voor een informaticastudie in Denemarken aan om naar Europa te gaan. Na zijn eerste keer op het ijs wist hij het zeker: hij moest een coach vinden om hem klaar te stomen voor de Olympische Spelen.

Die coach vond hij in Wim Nieuwenhuizen uit Nieuwkoop, die al veertig jaar lang getalenteerde schaatsers traint. De beste schaatsers worden volgens hem getraind door de Nederlandse schaatsbond KNSB. Nieuwenhuizen traint schaatsers die daarbuiten vallen, maar een sterke wil hebben. ,,Toen Vish zich in oktober 2009 bij me meldde, wist hij niks van schaatsen, maar hij was enthousiast en gedreven,” aldus Nieuwenhuizen. Jadeja had al een paar belangrijke trainingsmaanden gemist, maar Nieuwenhuizen was onder de indruk en besloot hem toch toe te laten tot het team.

Het doel van beiden was: Jadeja laten kwalificeren voor de Olympische Spelen in 2014. De training van Jadeja liep ‘net lekker’, tot in juli 2011 Jadeja’s studievisum verliep en hij terug moest naar India. Pas in juni 2012 keerde hij terug naar Nederland, waardoor hij een jaar training verloor. Nieuwenhuizen heeft zijn doel hierdoor inmiddels bijgesteld. ,,We gaan door met trainen, maar het is niet realistisch meer om te denken dat we de aankomende Spelen zullen halen. Nu gaan we voor 2018,” aldus de coach, die merkt dat de Indiër nog altijd veel achterstand heeft . ,,Ook heeft hij moeite om te leven als een topsporter en is hij niet helemaal gefocust door dingen die spelen.” Zo zijn de twee koortsachtig op zoek naar een sponsor en doorkruist Jadeja’s verblijf in Nederland, als oudste zoon van het gezin, alle Indiase familiepatronen. Nieuwenhuizen: ,,Zijn jongere broer kan pas trouwens als Vish getrouwd is.” Wel ziet Nieuwenhuizen dat Jadeja zich ondanks de tegenslagen in grote stappen verbetert. ,,Hij heeft een enorme drive en hij laat zich door niemand tegenhouden. Zo deed hij er in India alles aan om in vorm te blijven.”

Jadeja is inmiddels schaatskampioen van India. Zijn persoonlijke records zijn tevens nationale records. Op dit moment scoort hij beter op de korte afstanden, maar Nieuwenhuizen heeft het gevoel dat hij zich op den duur op de lange afstanden zal ontwikkelen. Eén voordeel voor de Spelen heeft Jadeja volgens Nieuwenhuizen in elk geval: ,,Hij hoeft niet op te boksen tegen langgenoten. Dus als hij de norm haalt, wordt hij sowieso toegelaten.” De Indiër gelooft zelf nog wel dat deelname aan de Olympische Spelen van 2014 mogelijk is. Jadeja: ,,En als het toch 2018 wordt, is deelname niet genoeg. Dan ga ik in elk geval voor een medaille.”

Gepubliceerd in AD/UN en AD/GHvish

Over Merkproducten

Freelance journalist
Dit bericht werd geplaatst in Utrecht. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie